KULINARIA A MODY KULTUROWE
26 października 2012 roku
Instytut Historii UŁ
sala 23
godzina 17.00
sala 23
godzina 17.00
Dziś biesiadowanie, niegdyś czynność symboliczna i rytualna uległo zmianie; trudno powiedzieć, w którym momencie historii europejskiej zanika sakralne doświadczenie przynależne niezwykłej czynności przygotowywania i spożywania posiłków. Kulturze współczesnej przestaje już towarzyszyć strach przed złamaniem tabu, a wystarcza obawa przed złamaniem konwenansu.
W dominujących obecnie wzorach zachowań i rozprzestrzeniających się modach kulturowych kulinaria coraz bardziej należą do przestrzeni publicznej, bo jedzenie to dzisiaj jeden z najatrakcyjniejszych obszarów kultury popularnej i jest przez nią i jej uczestników nadmiernie eksploatowane.
Do wspólnego, jesiennego stołu zaprasiliśmy wszystkich tych, którzy cenią sobie smakowanie; i to proste i to czasem niezwykle wyrafinowane. Jedzenie to radosne doświadczenie egzystencji, to czynność wspólnotowa, a rozmowa, refleksja o nim będzie nam towarzyszyć przez - mamy nadzieję - szereg spotkań.
PROGRAM
W część pierwszejPowitanie
prof. dr hab. Maciej Kokoszko
(Instytut Historii UŁ)
Wprowadzenie
prof. dr hab. Ewa Nowina-Sroczyńska
(Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej UŁ)
Tradycje kulinarne na "Szlaku łaknienia"
prof. dr hab. Grażyna Ewa Karpińska
(Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej UŁ)
Podróżowanie ze smakiem. Turystka kulinarna w komentarzu antropologa
dr Aleksandra Krupa-Ławrynowicz
(Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej UŁ)
Przyprawy w średniowiecznej kuchni. Moda czy konieczność?
prof. dr hab. Anna Marciniak-Kajzer
(Instytut Archeologii UŁ)
Teatralne jedzenie - jedzenie w teatrze
dr Dominika Łarionow
(Katedra Historii Sztuki UŁ)
O krupniku, który leczył, czyli kilka słów o ptisane
prof. dr hab. Maciej Kokoszko
(Instytut Historii UŁ)
W części drugiej
Smakowanie potraw oraz rozmowy nie tylko o jedzeniu
RELACJA PRZYGOTOWANA PRZEZ MATEUSZA ZASKÓRSKIEGO (dziennikarza Radia Żak)